НВП «Аріадна®». Здоров'я в кожен дім!
Синбіотик.
Для нормалізації мікрофлори кишечнику.
Удосконалений класичний синбіотик на основі двох штамів біфідобактерій і лактулози. Значно більш ефективний, ніж традиційний бифидумбактерин. Антогонист широкого спектра патогенних мікроорганізмів.

Біфідумбактерин

Склад. Одна капсула містить:
- живі ліофілізовані бактерії роду Bifidobacterium не менш 600 млн. (millions) КУО/г* (СFU/g) - 120 мг (mg);
- лактулоза - 60 мг (mg);
- допоміжні речовини: кремнію діоксид, магнію стеарат - 20 мг (mg).
Форма випуску: капсули.

Фармакологічні властивості компонентів.
Властивості синбіотику Біфідумбактерин зумовлені властивостями його компонентів та їх синергічним поєднанням.

Мікроорганізми, що входять до складу Біфідумбактерин, мають високу антагоністичну активність до патогенних мікроорганізмів. Антагоністична активність спрямована проти екзогенної мікробіоти, вона ґрунтується на різних біохімічних механізмах: синтезу антимікробних сполук, бактеріоцинів, а також органічних кислот [1]. Бактеріоцини виявляють специфічну активність проти штамів бактерій всередині роду (вузького спектру) та між родами, проявляють широкий діапазон активності відносно деяких видів роду Bacillus, Enterococcus, E. coli, Salmonella, Clostridium, Shigella, Staphylococcus і Streptococcus. Бактеріоцини сприяють антимікробної активності через утворення пор вклітинній стінці патогенна та проникнення всередину клітини, що призводить до лізису клітин патогена. Білкова природа бактеріоцинів робить їх стійкими до дії ферментів, продукуємих патогенами, таких як амілаза та ліпаза [2].

Біфідобактерії, які входять до складу Біфідумбактерину, ефективно конкурують з патогенними мікроорганізмами за сайти адгезії на епітеліальних клітинах макроорганізму. Тим чином вони забезпечують колонізаційну резистентність [3,4] та протиінфекційний захист організму. Біфідобактерії прикріплюються і до клітин самих патогенів (збудників інфекційних хвороб), запобігаючи адгезії останніх до ентероцитів, що сприяє швидкій елімінації патогенів [5]. Здатність біфідобактерій прикріплюватися до епітеліоцитів відіграє важливу роль в їх колонізації шлунково-кишкового тракту, запобігаючи швидкій елімінації перистальтикою кишечника. Цей фактор забезпечує біфідобактеріям конкурентоспроможність у даній екосистемі.

Організм людини не здатен самостійно синтезувати вітаміни і має отримувати їх із довкілля. Одним із джерел утворення низки вітамінів є саме нормальна мікрофлора кишечнику, тому дисбактеріоз часто супроводжується ознаками вітамінної недостатності [6]. Біфідобактерії синтезують амінокислоти, вітаміни групи К, тіамін, рибофлавін, нікотинову, пантотенову, фолієву кислоти, піридоксин та ціанокобаламін, які всмоктуються в кишечнику. Біфідобактерії пригнічують ріст патогенної мікрофлори дією оцтової та молочної кислот (кінцевих продуктів метаболізму цих мікроорганізмів). Вони знижують рН в шлунково-кишковому тракті, створюючи несприятливі умови для розвитку патогенних мікроорганізмів, здійснюють бактеріостатичну дію [7].

Компоненти синбіотику Біфідумбактерин комплексно нормалізують травлення, підтримують здоров'я мікрофлори кишечнику, зменшують симптоми моторно-евакуаторної дисфункції шлунка і кишечнику.

Біфідобактерії метаболізують в кишечнику речовини, які не можуть засвоюватись організмом хазяїна (нерозчинний крохмаль, складні вуглеводи, олігоцукри, протеїни і муцин [4]) на більш прості. В результаті цього метаболізму утворюються в основному коротколанцюгові кислоти, такі як молочна та уксусна, які необхідні для щоденних енергетичних потреб макроорганізму.

Дія лактулози, що входять до складу Біфідумбактерин (виробництва «НВП «Аріадна»), направлена на створення оптимальних умов життєдіяльності біфідо- і лактобактерій, прискорення їх розмноження і адгезії в зоні їх природного існування.

Молекула лактулози не розщеплюється ферментами тонкої кишки, внаслідок чого вона залишається інтактною аж до потрапляння в товсту кишку, де відбувається її ферментація мікрофлорой. У товстій кишці лактулоза перетворюється на низькомолекулярні органічні кислоти: молочну, оцтову, масляну і пропіонову (відомі як коротколанцюгові кислоти), підкислюється вміст кишечнику, підвищується осмотичний тиск у товстій кишці, регулюється транзит хімусу і поліпшується всмоктування води, натрію, хлору, а також кальцію і магнію. Коротколанцюговим кислотам властиво регулювати перистальтику товстого кишечника, стимулюючи або гальмуючи моторику гастроінтестинального тракту. У товстій кишці лактулоза є ідеальним живильним субстратом для біфідобактерій, що призводить до пригнічення патогенної мікрофлори [8].

Біфідобактерії, що входять до складу Біфідумбактерин, сприяють нормалізації пригніченої імунної системи, а за умови її нормального функціонування не порушують її роботу [10]. Вони здійснюють імуномодулюючу дію за механізмами гальмування запальних реакцій, регулювання експресії ТLR(Toll-likereceptors), активації DCs (Dendritic) і NK (NaturalKiller), проліферації лімфоцитів, балансування Т-хелперів (Th1/Th2), секреції специфічного IgA, який додатково обмежує мікробну взаємодію з епітелієм [2].

Значною перевагою синбіотика Бифидумбактерин (виробництва НВП «Аріадна»), є підвищений вміст біфідобактерій, посилення їх дії лактулозою, а також відсутність у складі препарату генетично модифікованих мікроорганізмів і організмів умовно-патогенної мікрофлори кишечника.

Показан при:
- дисбактеріозі різного походження;
- застосуванні терапії антибіотиками і нестероїдними протизапальними засобами;
- при запаленнях дихальної, травної, сечостатевої системи; опорно-рухового апарату; гнійно-запальних захворюваннях;
- запальних і дискинетических порушеннях шлункового тракту і травної системи;
- гострих інфекціях кишечнику (сальмонельоз, шигельозний інфекція, ешеріхіози);
- вірусних інфекціях;
- алергії, атопічниому дерматиті, нейродерміті, кропивниці, бронхіальній астмі, полінозі;
- порушенні функції ендокринної системи (цукровий діабет);
- харчовії токсикоінфекції;
- діареях різної природи;
- синдромі мальабсорбції;
- при підготовці до планових операцій (для профілактики післяопераційних інфекційних ускладнень);
- при передпологовій підготовці вагітних жінок для зменшення ймовірності внутрішньоутробного інфікування плода;
- в післяпологовому періоді;
- для попередження розвитку інфекційно-запальних процесів, зокрема маститів.

Застосування Біфідумбактерину при прийомі антибіотиків. Незалежно від шляху введення (перорально чи парентерально), практично всі антибіотики в незміненому вигляді виділяються в просвіт кишечнику з жовчю чи іншими секретами травної системи та негативно впливають на мікрофлору кишечнику. Застосування препарату Біфідумбактерин у складі комплексу заходів дозволяє скоригувати склад кишкової мікрофлори, значно знизити ймовірність виникнення дисбактеріозу.

Застосування Біфідумбактерину при хронічних запальних та дискінетичних порушеннях шлунково-кишківникового тракту та травної системи. Практично всі гострі і хронічні захворювання травної системи, а також інших органів і систем супроводжуються дисбактеріозами кишечнику різного ступеня тяжкості. Дисбіотичні порушення значно ускладнюють перебіг, діагностику і лікування гастроентерологічних захворювань. Таким чином, для забезпечення повного клінічного одужання пацієнтів з погіршенням функцій або захворюваннями органів травної системи обов'язковим компонентом комплексної терапії повинна бути нормалізація мікрофолори кишечнику. Біфідумбактерин здійснює позитивний вплив щодо фізіологічних, біохімічних та імунних реакцій організму шляхом оптимізації та стабілізації складу і функцій нормальної мікрофлори. Біфідумбактерин дає можливість підвищити ефективність лікування, прискорити клінічне видужання і знизити частоту рецидивів хвороби.

Біфідумбактерин при алергії. У більшості випадків алергія пов'язана з дисбактеріозом кишечнику. При нестачі захисної мікрофлори змінюється проникність кишкової стінки. При застосуванні Біфідумбактерину пригнічується патогенна мікрофлора, яка сприяє розвитку алергії. Зміцнюється імунітет організму й усуваються алергічні реакції на епігенетичному рівні за рахунок коротколанцюгових жирних кислот. Застосування Біфідумбактерину сприяє зниженню сенсибілізації організму, нівелюванню алергічних реакцій і зменшенню проявів алергії на багато подразників [11].

Застосування Біфідумбактерину при цукровому діабеті. У патогенезі цукрового діабету суттєве значення має окислювальний стрес та запалення. При застосуванні Біфідумбактерину зменшується окислювальний стрес і пригнічуються ефекторні функції CD4+T-клітин, що супроводжується зниженням прозапальних реакцій, антиоксидантним, імуномодулювальним та антидіабетичним ефектами [12]. Підвищується експресія білків адгезії в кишковому епітелії, зменшуючи його проникність. Такі ефекти підвищують чутливість до інсуліну і пригнічують аутоімунну відповідь [13].
Рекомендується застосовувати: Біфідумбактерин як джерело біфідобактерій і лактулози для нормалізації мікрофлори кишечнику, профілактики дисбактеріозів і нормалізації функції органів травлення.
Спосіб застосування. Мінімальна рекомендована добова доза становить:
- дітям від 3 до 7 років та дорослим - по 1 капсулі 2 рази на добу.
Приймати перорально за 30 хвилин (min) до прийому їжі.
Не рекомендується перевищувати зазначене добове дозування.
Перед прийомом рекомендовано проконсультуватися з лікарем.
Підвищена доза можлива за рекомендацією лікаря.
Мінімальна рекомендована тривалість курсу: 14 днів.

Протипоказання: галактоземія, підвищена чутливість до компонентів препарату, діти до 3 років.
Застереження. На початку прийому може бути тимчасове ослаблення стільця, що не є підставою для скасування прийому препарату.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами - не впливає.

Зберігання
: в оригінальній упаковці, в чистих провітрюваних приміщеннях, в місцях захищених від потрапляння прямих сонячних променів, при температурі не вище 25 °С і відносній вологості повітря не вище 80%, в недоступному для дітей місці.
Рекомендується зберігати в холодильнику. Уникати заморожування.
Термін придатності. Дату виробництва і термін придатності - дивись на упаковці.
Номер партії співпадає з датою виробництва.
Упаковка: по 10 капсул в блістері, по 1 блістеру в пачці.
Категорія відпуску: без рецепту.

Дієтична добавка. Не містить генно-модифікованих організмів, барвників, ароматизаторів, антибіотиків і консервантів. Може містити незначну залишкову кількість лактози. Не є лікарським засобом. Не рекомендується використовувати як заміну повноцінного раціону харчування.
Вироблено за ТУ У 15.8-31034548.001-2002 зі змінами, погодженими Міністерством охорони здоров'я України.
* На дату виробництва.
Маса нетто капсули: 200 мг (mg) ± 9%.

Вироблено в Україні.
Відповідає міжнародним вимогам до якості.